Skip to main content

Selamat datang! Mijn naam is Sebastiaan Molema, geboren en getogen in het prachtige Wolvega. Als trotse eigenaar van Toko Makan Sama Sama, de eerste Indonesische toko in ons geliefde dorp, ben ik verheugd om je te verwelkomen in onze culinaire oase.

Ik heb altijd al een passie voor koken gehad. Toen ik bij de Marine in dienst kwam, heb ik mij kunnen omscholen tot kok. Ik keek toen al vaak uit naar de woensdag Blauwe hap-dag, een van oudsher traditionele dag in de week bij de Marine waar een Indonesische rijsttafel op het menu staat.

Voor mijn familie en vrienden heb ik talloze rijsttafels bereid, waarbij vaak gekscherend gegrapt werd dat ik iets voor mezelf moest beginnen. Het was ook een sport om geheime familierecepten te ontcijferen. Het leukste was natuurlijk als dat ook echt lukte en er gedacht werd dat iemand het had verklapt! Bijzondere momenten die ik ook heb mogen delen met familie die er niet meer zijn. 

Of je nu een vaste klant bent of voor het eerst onze deuren binnenstapt, we verwelkomen je als familie. Wees welkom, geniet van de warme gastvrijheid en laat je zintuigen verwennen door de betoverende aroma’s en smaken die alleen Indonesië kan bieden.

Bedankt dat je deel uitmaakt van ons verhaal. We kijken ernaar uit om je te zien bij Toko Makan Sama Sama te Wolvega, waar elke hap een reis naar het hart van Indonesië is.

Alle gerechten worden vers bereid met verse kruiden boemboes. Hierbij wordt er geen extra zout toegevoegd, of gewerkt met smaakversterkers zoals een Ve Tsjin. Daarnaast proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met allergieën. Zo zijn bijna al onze gerechten glutenvrij, hebben we gerechten met en zonder noten en zijn al onze gerechten lactose vrij.

Na bereiding worden de gerechten teruggekoeld, waarna ze in de gekoelde vitrine worden gezet voor de verkoop van die dag. U kunt zelf uw gerechten uitzoeken. Dit kunnen losse gerechten zijn, maar u kunt ook uw eigen rames schotel of mini schotel samenstellen. Net even wat hulp of extra uitleg over de gerechten nodig om een keuze te maken? Wij nemen hier heel graag de tijd voor u zo goed mogelijk te informeren, of even een klein hapje te laten proeven.

Eenmaal thuisgekomen kunt u de gerechten op verschillende manieren opwarmen: magnetron, opbakken of in de oven. Natuurlijk is het ook altijd mogelijk om de gerechten opgewarmd door ons mee naar huis te nemen.

Selamat Makan – Eetsmakelijk!

“WEETJE: Wist je dat ze in Indonesië de maaltijden ook gewoon koud eten? “

 

Indonesisch genieten bij Toko Makan Sama Sama

Culinair

WOLVEGA – Op 15 november is het de Dag van de Ondernemer, de perfecte gelegenheid voor RondOm de Stellingwerven om een lokale ondernemer in het zonnetje te zetten. We spraken met Sebastiaan Molema, die afgelopen mei zijn afhaalwinkel Toko Makan Sama Sama is begonnen. In deze culinaire onderneming straalt Sebastiaans passie voor de Indonesische keuken door in elk gerecht. Hoewel hij nog maar zes maanden onderweg is, geniet de jonge ondernemer van alles wat er op zijn pad komt, ook al is dat soms uitdagend.

 

Sebastiaans voorliefde voor de Indonesische keuken ontstond al in zijn jeugd, waarin hij opgroeide met een oom die van het Indonesische eiland Ambon komt. “Ik ben zelf echt een Friese jongen, maar ik ben verliefd geworden op het eten uit Indonesië,” zegt hij lachend. Zijn ervaring als chef-kok heeft ervoor gezorgd dat hij de authentieke smaken weet over te brengen, iets waar de mensen nog wel eens verbaasd over zijn. “Als mijn oom me weer eens belt nadat hij eten heeft afgehaald en zegt dat het voelde alsof zijn moeder voor hem heeft gekookt, dan weet ik dat ik goed bezig ben,” aldus de trotse eigenaar.

De stap naar ondernemerschap

Sebastiaan koesterde al langer de wens om voor zichzelf te beginnen, maar het zetten van de daadwerkelijke stap naar ondernemerschap vond hij toch best groot en spannend. Uiteindelijk verdween de angst om te falen volledig, dankzij de jarenlange ervaring en het marktonderzoek dat hij van tevoren had gedaan. Nu hij niet langer voor een baas werkt, krijgt hij te maken met tal van verantwoordelijkheden; van de inschrijving bij de Kamer van Koophandel tot de tientallen telefoontjes van energiebedrijven. Toch haalt hij er ook heel veel energie uit om iets neer te zetten voor zijn gezin, dat onlangs is uitgebreid met de komst van een zoon. “Ik wil die kleine een mooie toekomst bieden en laten zien dat dingen wel degelijk mogelijk zijn als je er echt voor gaat,” legt hij uit.

Kennis delen

Sebastiaans missie is helder: zo veel mogelijk mensen laten genieten van het lekkers dat de Indonesische keuken te bieden heeft. De naam van zijn toko past daar perfect bij: ‘Makan’ betekent namelijk ‘eten’ en ‘sama sama’ staat voor ‘samen’. Waar recepten vroeger vaak geheim werden gehouden, deelt Sebastiaan zijn kennis juist graag. “Als je een heerlijk recept meeneemt het graf in, gaat het verloren. Dat is toch zonde? Je kunt het beter doorgeven en anderen een feestje in de mond bezorgen,” stelt hij. Om zijn kennis door te geven, wil de chef-kok binnenkort ook workshops gaan geven, zodat nog meer mensen kunnen genieten van heerlijke recepten zoals spekkoek of rendang.

Drukte en dankbaarheid

Op dit moment doet de ondernemer uit Wolvega veel zelf; van boodschappen tot koken en de winkel draaien. Daarbij kan hij rekenen op de onvoorwaardelijke steun van zijn vrouw, die hij omschrijft als zijn ruggengraat. Ondanks het feit dat ze net papa en mama zijn geworden en zijn vrouw ook nog een full-time baan heeft, ondersteunt ze hem waar het kan. “Zonder haar had ik dit allemaal nooit kunnen doen. We doen het echt sama sama,” zegt Sebastiaan dankbaar.

Hoewel het volgens de eigenaar “niet normaal druk” is, is hij daar ook heel dankbaar voor. Van de enorme belangstelling en snelle groei had hij nooit durven dromen. Om zichzelf wat ruimte te geven, gaat hij nu pas om 16:00 open in plaats van 12:00, wat een groot verschil maakt. Daarnaast werkt hij aan een receptenboek, zodat hij in de toekomst personeel kan aannemen dat de toko draaiende houdt en hij zelf wat meer rust kan pakken. “Ik denk dat het als ondernemer heel belangrijk is om de ruimte te nemen en tot jezelf te komen,” besluit Sebastiaan met een glimlach.

XXL Mobile in Wolvega maakt plaats voor Toko Makan Sama Sama

Sebastiaan Molema. FOTO Magda Dullemond

Sebastiaan Molema. FOTO Magda Dullemond

Telefoonwinkel XXL Mobile verhuist per donderdag 1 februari naar de Heerenveenseweg 80 in Wolvega. In het pand aan de Van Harenstraat 15, waar XXL Mobile nu nog zit, opent binnenkort Toko Makan Sama Sama. Daar kunnen bezoekers Indonesische gerechten afhalen.

Aan de Heerenveenseweg, naast Carwash Mohanlal XL, richt XXL Mobile zich op telefoonreparaties. Daarnaast blijft XXL Mobile servicepunt voor pakketdiensten als Mondial Relay, UPS, GLS en Wish. Het winkelassortiment wordt uitgebreid en is online te bestellen via hun webshop. Klanten kunnen via www.xxl-mobile.com bestellen en betalen. Zij kunnen de bestelling dezelfde dag ophalen of thuis laten bezorgen. De gemeente Weststellingwerf staat niet toe dat klanten accessoires ter plekke afrekenen. Bij de nieuwe locatie kunnen klanten gratis voor de deur parkeren.

In het pand aan de Van Harenstraat opent Sebastiaan Molema binnenkort een Indonesische toko, genaamd Toko Makan Sama Sama. ,,Dat betekent ‘samen eten’”, legt Sebastiaan (42) uit. Hij is van oorsprong een echte Wolvegaaster. Na elf jaar in de Randstad, keerde hij twee jaar geleden terug naar Wolvega. Een aantal grote gebeurtenissen, hij is bijvoorbeeld net vader geworden, zorgde ervoor dat hij zijn leven anders wilde inrichten. ,,Mijn vrouw is Indonesisch, en ik heb zelf onder andere jarenlang in de offshore als chef-kok gewerkt. Ik werkte daar met veel Maleisische en Filipijnse jongens.” Door die ervaring loopt hij al langer rond met het idee om een authentiek Indonesische toko te beginnen. ,,Nu is de tijd rijp.”

Authentiek

Bij een toko denk je misschien aan een supermarkt met Oosterse ingrediënten, maar dat is niet Sebastiaans bedoeling. ,,Je kunt bij Toko Makan Sama Sama straks verse gerechten samenstellen, en die koud of warm mee naar huis nemen. Dit concept zie je in de Randstad wel meer.” Het worden geen verwesterde gerechten, zoals bij de Chinees. ,,Ik maak authentieke, traditionele Indonesische gerechten met een eigen twist. Denk aan saté, rendang, daging, nasi, bami, babi, ajam pedis en ajam cashew.” Het wordt geen restaurant, hoewel je er wel even kunt zitten om je bao bun met rendang of saté te eten. ,,Ik heb heel veel zin in deze nieuwe uitdaging. Zoiets als dit is er nog niet in Wolvega, dus ik denk dat het een mooie toevoeging is. Het zou mooi zijn als mensen straks zeggen ‘Zullen we vanavond Sama Sama eten?’”

www.tokomakansamasama.nl